Hafif Maharetler 1

Güz döneminde Haliç Kültür Vadisi projesinde beraber çalıştığımız Academie van Bouwkunst Amsterdam'dan (Amsterdam Mimarlık Akademisi)aldığımız davet sonucu okulun her yıl farklı içerik ve davetli bir yürütücüyle gerçekleştirdiği 2 atölyeden biri olan kış workshopuna Türkiye'den 4 öğrenci olarak katıldık. Bu yılki çalışmanın yürütücülüğünü üstlenen Prof Dr. Adriaan Beukers Delft Üniversitesi Uçak Uzay Fakültesi'nde öğretim görevlisi. Aynı zamanda çok disiplinli bir araştırma geliştirme grubu olan Composit Structures and Design (Kompozit strüktürler ve Tasarım) grubunun da başı olan Beukers'in grubuyla beraber odaklandığı araştırma konusu özellikle uçak teknolojisinde kullanılan hafif ve kompozit malzemeler.













Atölye çalışmasının da araştırma konusu olan "hafif malzemeler" ve kompozit üretim biçimleri 1 hafta boyunca çoğunluğu Akademi'nin kendi öğrencileri olan, bizim dahil olduğumuz küçük bir kısmı da Fransa, İngiltere, İskoçya, Norveç, Lihtenştayn ve Danimarka'dan katılımcı olarak gelen yüksek lisans öğrencileri tarafından farklı malzemeler ve teknik kapasiteleri incelenerek ve çeşitli modeller üreterek incelendi.



1 hafalık çalışmanın nihai ürününün minimum 2 m yüksekliğinde ve 2 kişiyi içine alabilecek kapaitede olması gerekiyordu. Her biri 2 yürütücüyle çalışan toplam 13 grup ilk 3 gün boyunca küçük modeller ve üreterek malzemelerin esnekliğini ve taşınabilirliğini inceledi. Direngenliği olmayan malzemelerle tasarlanan sonuç ürünlerinin strüktürel direnç kazanmaları ve kendi kendilerini taşıyabilir olmalarının sağlanması esas olduğu için ilk yapılan çalışmalar tamamen malzemeyi tanıma ve başka malzemelerle birlikte çalışabilirliğinin denenmesi üzerineydi. İlk 3 gün boyunca ortaya çıkan küçük modellerden gruplar tarafından biri ya da ikisi seçilip çalışmanın geri kalanında seçilen modellerin 1/1 ölçekte inşası üzerine çalışıldı.

0 yorum: