Gerilla Bahçıvanlık

Gerilla bahçıvanlık (Guerilla Gardening), çevrecilerin oluşturduğu politik bir grup. Arazi hakkı, arazi reformu ve permakültürle ilgilenen aktivist çevrecilerin başlattığı oluşum, mülkiyetine sahip olmadıkları kullanımsız alanlarda bitki ekim ve dikimi yaparak eylemlerini gerçekleştiriyor. İhmal edilmiş, terk edilmiş alanların mülkiyetinin, yeni bir amaç uğruna kullanımları önerildiğinde değişebilir olmasını savunuyor. Grup üyeleri belirledikleri alanlara yasal olmayan biçimlerde ekim yapıp yeni çiçek ve sebze bahçeleri yaratıyorlar. 1973’de Liz Christy ve Yeşil Gerillalar Green Guerillas) grubu, New York’ta bir parkın harabe bir kısmını izinsiz bir şekilde bir bahçeye dönüştürmesiyle başlayan Gerilla bahçıvanlık, bugün aynı mantıkla, izinsiz alanlara, meyve ağaçları, meyvesi yenilebilir pereniyaller, park ve refüjlere çiçekler eken sivil hareketle devam ediyor. Bahçıvanlığın radikal bir biçimini ortaya koyan bu akım çoğunlukla kamusal kullanıma sahip alanlarda etkinlik göstermekte.
Amacın yaşadığımız alanları doğal ortama yakınlaştırmak ve sağlıklı kentlerde sağlıklı bireyler olarak yaşamaya giden yola yön vermek. Yöntem olarak grup içi malzeme, tohum, bitki, araç gereç gibi hazırlıklar, buluşmalar düzenledikten sonra harekete geçmeyi izleyen bahçıvanlar grup olarak da bireysel olarak da çalışabiliyor. Bu akımın bir takipçisi olmak için gruba üye olmak gerekmiyor. Yaptıkları çağrıda herkesin evinin çevresine, boş işlevsiz ve kötü görünen kamusal ya da özel alanlar üzerinde “gerillalık” yapabileceğini vurguluyorlar.



Tokyo Piknik Kulübü

Tokyo, tüm alt ve üst yapı sistemleriyle metropollerin örnek aldığı bir kent. Bu sistemler bütününde kentsel dokunun yoğunluğundan kaynaklanan bir açık alanlar sisteminden yoksun. Kişi başına düşen yeşil alan oranı 29,1 m2 olan New York, 26,9 m2 olan Londra gibi megapollere kıyasla Tokyo, 5,2 m2 oranıyla oldukça gerilerde kalıyor. Tokyo Piknik Kulübü (Tokyo Picnic Club) kentteki bu açık alan sıkıntısını dile getiren, konuyla ilgili projeler geliştiren bir grup. Mimar Hiroshi Ota, kentsel tasarımcı Kaori Ito ve müze yöneticisi Tomaharu Matsuda tarafından kurulan grup bugün peyzaj mimarları, tasarımcılar, grafik tasarımcıları, fotoğrafçılar, küratörlerden oluşan geniş bir topluluğu kapsıyor. Pikniği Tokyo`nun güncel koşullarında tekrar tanımlama amacıyla bir araya gelen grup üyeleri, menü hazırlamaktan etkinlik ürünleri tasarımına, yeşil alan koşullarını iyileştirmekten park yönetim sistemlerinin analizine ve peyzaj kalitesini irdelemeye uzanan projeler üretiyor, etkinlik ve sergiler düzenliyorlar.
2003`de peyzaj mimarı Hajime Ishikawa ile beraber kentsel açık alan sistemlerini değerlendirme amaçlı yaptıkları analizler sonrası Tokyo`nun diğer metropollere göre düşük olan kişi başına düşen yeşil alan oranının yanı sıra var olanların da kamuya açıklık konusunda problemleri olduğunu tespit eden grup, “Piknik Hakkı” (Picnic Right) sloganıyla tüm Tokyoluların açık alan kullanım hakkı olduğunu savunuyor. Grubun çalışmalarını sıradan bir organizasyondan farklılaştıran faktörse etkinliklerin birer peyzaj projesi gibi ele alınması; analizlerin yapılması, istatistiklerin çıkartılması ve ardından alana yönelik önerilerin geliştirilmesi. Açık alan kullanımının önemine dikkat çeken protesto niteliğinde piknik etkinlikleri ise tüm bu sürecin ardından gelmekte. “Kendi pikniğini düşün” (think for your own picnic) ya da “pikniği savun” (fight for the picnic) gibi sloganları ve hazırladıkları 15 maddeli manifestolarıyla aktivist grubun çalışmaları Tokyolular tarafından ilgi görüyor. Temel bir rekreatif etkinlik olarak pikniğin kentsel yeşil alanlar sistemindeki sıkıntıyı dile getirmek ve farkındalığı artırmak için bir araca dönüştürülmesi, iletişimin ve verilmek istenen mesajın toplumsal anlamda etkinliğiyle sonuçlanıyor.







Hareket vs Girişim

Uzun zamandır kişisel olarak son haftalarda da öğrenci sempozyumunda sunmak için ilgilendiğim bağımsız inisiyatiflerden birkaçını burada da yayınlıyorum.

Pembe

Toronto June Calwood Park icin acilan yarismayi Kanadali gh3 ofisi kazandi.









Akar, Akar, Akar

Londrali mimarlik ofisi Plasma Studio son yillarda dikkat cekici projelere imza atiyor. AA ekolunden gelen 3 mimardan olusan grup bu sefer de Cin`de duzenlenecek Hortikultur Fuari`nin projesini ustlenmis.

Peyzaj projesini de gruba yakin bir cizgide duran Groundlab ofisinin ustlendigi projenin adi Flowing Gardens.




Konferans