Park Başka Lale Başka

Biz, yeni nesil, Turkiye'de gelisen bir yarisma kulturunun ortasinda mezun oldugumuz icin sansliyiz. Ozellikle son yillarda sayisi artan kentsel tasarim yarismalarinin onsarti olan disiplinlerarasi calisma gerekliligi, taninirligi konusunda hassas meslek dallarina onemli bir firsat tanirken ayni zamanda ice kapaliliklarini da kiriyor.

Madrid'de acilan Parque de Valdebebas yarismasi, 80 hektarlik bir arazinin kent parkina donusumunu amacliyor. Kentsel peyzajda bizim anladigimizdan biraz daha farklisini goren bir bilincin sonucu olan bu tip yarismalarin da en az kentsel donusum projeleri kadar onemli, hatta daha hayati oldugunu gormeye yakin duruyoruz. Burda da artik, Taksim gezi Parki, Caddebostan Parki, Halic kiyi seridi gibi alanlarin yarismalarinin acilmasi sart. Yalnizca belediye uygulama departmanlarinin ya da ortulu ihalelerin tekelinde kalan bazi yeni projelerin de surec degisikligine zorlanmasi ancak bu tip, hakim gelenege ters bir akimla gerceklesebilir.

Bu arada Istanbul'un bu yilki lale devrine girdik. Kagithane - Piyalebasi tunelinin hemen yanindaki egimli alana soganlari dikilmis (muhtemelen secim oncesi acele acilisin gorsel-bitkisel bileseni olarak) park bahceler mudurlugunun en buyuk sovu olan bu Hollandalilar bu yil da kentimizi renklendirmekte.

0 yorum: