Dün sokakta gidiyordum, bunu yaparken belediye otobüsünde tekli koltukta -acil durumda gazi, hamile ve huysuz 60 üstü mavi akbillere ayrılması öğütlenen- oturuyordum. Hasanpaşa'da eski paşabahçe yeni yapı kredi bankasının sokağı bir kısım ozalit ve türevleri esnafının konuşlandığı bir sokak vardır. Geçmişte acı tatlı anılarımın olduğu bu sokak dün yenilikçi bir fikir üretmeme olanak tanıdı.
Büro, şantiye ve c şıkkı stajlar olmak üzere mimarlık eğitiminde toplamda 72 gün staj yapma zorunluluğu var. Öte yandan peyzaj mimarlığında bu c şıkkı "fidanlık stajı" olma zorunluluğuna sahip. Yani çoktan seçmeli bir durum peyzaj mimarlığı eğitiminde yaratılamamış. Tekil koltukta, "mimar ya da YÖK olsam bu çoktan seçmeli staj hakkını ortadan kaldırıp "ozalit stajı" yapma zorunluluğu getirirdim arzumu" keşfettim. Bunu bir seçenek olarak sunmak yerine öğrencilere dikte edilmesi gerektiğini savunuyor olabilirim. Eni konu üniversite öğrencisiyiz, neyi nasıl yapacağımız değil neyi yapacağımızı öğrenmeyi akademik görüyoruz. Üstelik c şıkkı stajda sıkıntı çeken arkadaşlarım var.
Ozalit mevzusuna dönersek; bu konuda kendini yabancı fotokopicilerde ve yurtdışlarında çok çaresiz hisseden biri olarak bu konunun staj komisyonlarınca gündeme getirilmesi taraftarıyım. Çıktı alamıyor, ctrl-p komutunu yalnızca photo edit programlarına sıçrama aracı olarak görüyorum. Autocad'de ölçek ayarını 5. sınıfta öğrendim, araya giren yaz tatilinde unutmuş olabilirim. Biz izanımızla ozalitmanlara istediğimizi anlatıyoruz, onlarda "ozalit sanatı" yapıyorlar. Sadece net copy'i kullanarak günümüzde bu ülkede Tabanlıoğlu olabilir, kurumunuzu kuşaklarca devam ettirebilirsiniz.
İşin sırrı ozalitmanlara güvenmekte. Halbuki komisyonlar bu önerimi değerlendirirse hem mimarlık eğitiminden nasıl maket alanında uzlaşanlar çıkabiliyorsa, ozalit alanından da uzmanlaşanlar çıkabilir hem de mimarlığın kapsamını daha da genişletebilirler Çok ileri gidip bu iş için lisans üstü program açılması fikrimi önümüzdeki postlara erteliyorum.
Düşünsenize şöyle bir ünvan (gördüğüm bir tabeladan esinlenerek):
Mimar, restoratör, kentsel tasarımcı, arkeolog, sanat tarihçisi ve ozalitman John Smith
0 yorum:
Yorum Gönder